Instagram: Kedai harga tak patut.. Tak patut betul.. Barang harga RM13.20 kenapa jual dengan harga RM5.20??? Tak sampai £1 tu.. Nasib baik lepas 30hb September ni naik harga balik..

Kedai harga tak patut.. Tak patut betul.. Barang harga RM13.20 kenapa jual dengan harga RM5.20??? Tak sampai £1 tu.. Nasib baik lepas 30hb September ni naik harga balik..

Photo taken at: NSK Trade City Selayang

Instagram filter used: Normal

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: Berita dari Liverpool.. Cerita tentang @spreadsalam bakal ke @mlexpo ada disiarkan hari ini dalam @beritaharian Ahad Berikan sokongan kepada saya dan isteri @iffahnizar membuka booth SpreadSalam di Ekspo gaya hidup muslim terbesar di United Kingdom. Lawati @http://spreadsalamexpo.wordpress.com untuk mengetahui lebih lanjut, berikan sokongan dan dapatkan merchandise eksklusif SpreadSalam. http://fb.com/spreadsalam

Berita dari Liverpool.. Cerita tentang @spreadsalam bakal ke @mlexpo ada disiarkan hari ini dalam @beritaharian Ahad
Berikan sokongan kepada saya dan isteri @iffahnizar membuka booth SpreadSalam di Ekspo gaya hidup muslim terbesar di United Kingdom. Lawati @http://spreadsalamexpo.wordpress.com untuk mengetahui lebih lanjut, berikan sokongan dan dapatkan merchandise eksklusif SpreadSalam.

http://fb.com/spreadsalam

#spreadsalam
#muslimlifestyleexpo #muslimlifestyleexpo2016
#unitedkingdom
#liverpool
#manchester
#lfc
#liverpoolfc
#ynwa
#lovelfc

Photo taken at: Grand Seasons Hotel, Kuala Lumpur

Instagram filter used: Normal

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: World with family Lepas tadarus kami dengar tadabbur surah-surah pendek daripada Nenek Cek.. اللهم اجعل القران ربيع قلوبنا ونور صدورنا وجلاء همومنا وذهاب احزاننا اللهم اجعل القران لنا في الدنيا قرينا وفي القبر مؤنسا وفي القيامة شفيعا وعلي الصراط نورا والي الجنة رفيقا ومن النار سترا وحجابا

World #QuranHour with family

Lepas tadarus kami dengar tadabbur surah-surah pendek daripada Nenek Cek.. اللهم اجعل القران ربيع قلوبنا ونور صدورنا وجلاء همومنا وذهاب احزاننا

اللهم اجعل القران لنا في الدنيا قرينا وفي القبر مؤنسا وفي القيامة شفيعا وعلي الصراط نورا والي الجنة رفيقا ومن النار سترا وحجابا

Photo taken at: Melor Kota Bharu

Instagram filter used: Normal

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: [Asal-usul nama NEELOFA] Dua tiga hari ni whatsapp-group-kaum-lelaki-umur-matang penuh dengan forward-forward berita Neelofa hanya nak kahwin lelaki umur lebih 30 tahun kerana lebih matang (itu berita Ogos 2015, hentikanlah forward berita lama). Selaku lelaki yang mencintai isterinya sepenuh hati saya tak berminat nak ulas lanjut isu itu. Lagipun dengar khabarnya sekarang ini sudah ada nama artis wanita lain yang meniti bibir kaum lelaki umur matang mahupun belum matang tanpa mengira usia (saya buat-buat tak ingat nama). Berbalik kepada asal-usul nama Neelofa, satu masa dulu saya ingatkan itu adalah nama glemer beliau selaku artis, mungkin nama di surat beranak beliau hatijah atau tuminah yang kurang appeal. Namun ternyata memang nama penuh beliau ialah Nor Neelofa. Hmm, dah lama juga trend bagi nama anak hipster ni rupanya.. Bukannya saya nak fikir sangat isu ni takde keperluan pun.. namun antara satu perkara yang saya temui dalam lawatan saya ke Bursa, Turki minggu lalu, Neelofa ini merupakan nama seorang wanita mulia dalam sejarah Empayar Turki Uthmaniyyah. Jika anda melawat maqam Sultan Orhan Gazi, anda akan menemui satu kubur yang ditanda dengan nama Nilüfer Hātūn (نيلوفر خاتون) . Nilufer ini merupakan permaisuri Sultan Orhan, dan merupakan Ibu kepada Sultan Murad I. Sultan Orhan telah menamakan Kerajaannya dengan nama Uthmaniyah bagi mengenang ayahnya Sultan Osman Gazi, yang mana mereka berdua telah sama-sama membuka Kota Bursa daripada Kerajaan Kristian. Bursa disebut-sebut sebagai pusat kelahiran Empayar Turki Uthmaniyah dan menjadi ibu kotanya. Selepas kematian Sultan Orhan, Nilüfer menggunakan gelaran Valide Hatun (وليدة خاتون) yang bermaksud Permaisuri Ibu. Gelaran ini digunakan dalam British Royalty dengan gelaran Queen Mother. Nilüfer merupakan Valide Hatun yang pertama dalam Kesultanan Uthmaniyah. Ibn Battuta pernah melawat ke Bursa dan menjadi tetamu kepada Nilüfer. Dalam catatan pengembaraan Ibn Battuta, Nilüfer Digambarkan sebagai seorang wanita solehah dan cemerlang. Allah telah memberkati Nilüfer dan melahirkan daripada rahimnya keturunan para Salatin yang tersohor seperti Muhammad al-Fatih dan Sulaiman the Magnificent.

[Asal-usul nama NEELOFA]

Dua tiga hari ni whatsapp-group-kaum-lelaki-umur-matang penuh dengan forward-forward berita Neelofa hanya nak kahwin lelaki umur lebih 30 tahun kerana lebih matang (itu berita Ogos 2015, hentikanlah forward berita lama). Selaku lelaki yang mencintai isterinya sepenuh hati saya tak berminat nak ulas lanjut isu itu. Lagipun dengar khabarnya sekarang ini sudah ada nama artis wanita lain yang meniti bibir kaum lelaki umur matang mahupun belum matang tanpa mengira usia (saya buat-buat tak ingat nama). Berbalik kepada asal-usul nama Neelofa, satu masa dulu saya ingatkan itu adalah nama glemer beliau selaku artis, mungkin nama di surat beranak beliau hatijah atau tuminah yang kurang appeal. Namun ternyata memang nama penuh beliau ialah Nor Neelofa. Hmm, dah lama juga trend bagi nama anak hipster ni rupanya.. Bukannya saya nak fikir sangat isu ni takde keperluan pun.. namun antara satu perkara yang saya temui dalam lawatan saya ke Bursa, Turki minggu lalu, Neelofa ini merupakan nama seorang wanita mulia dalam sejarah Empayar Turki Uthmaniyyah.

Jika anda melawat maqam Sultan Orhan Gazi, anda akan menemui satu kubur yang ditanda dengan nama Nilüfer Hātūn (نيلوفر خاتون) . Nilufer ini merupakan permaisuri Sultan Orhan, dan merupakan Ibu kepada Sultan Murad I. Sultan Orhan telah menamakan Kerajaannya dengan nama Uthmaniyah bagi mengenang ayahnya Sultan Osman Gazi, yang mana mereka berdua telah sama-sama membuka Kota Bursa daripada Kerajaan Kristian. Bursa disebut-sebut sebagai pusat kelahiran Empayar Turki Uthmaniyah dan menjadi ibu kotanya.

Selepas kematian Sultan Orhan, Nilüfer menggunakan gelaran Valide Hatun (وليدة خاتون) yang bermaksud Permaisuri Ibu. Gelaran ini digunakan dalam British Royalty dengan gelaran Queen Mother. Nilüfer merupakan Valide Hatun yang pertama dalam Kesultanan Uthmaniyah.

Ibn Battuta pernah melawat ke Bursa dan menjadi tetamu kepada Nilüfer. Dalam catatan pengembaraan Ibn Battuta, Nilüfer Digambarkan sebagai seorang wanita solehah dan cemerlang.

Allah telah memberkati Nilüfer dan melahirkan daripada rahimnya keturunan para Salatin yang tersohor seperti Muhammad al-Fatih dan Sulaiman the Magnificent.

Photo taken at: Osmangazi Orhangazi Turbesi

Instagram filter used: Lark

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: A’aff setelah sebulan belajar bahasa melayu dengan sepupu-sepupu dari Turki.. “Ummah, kita nak pergi camping ke? “Camping dalam bahasa melayu apa?” Kelihatan anak bulan Zulkaedah di ufuk barat Croft Farm Waterpark kira-kira sejam ke Selatan daripada Birmingham.. Alhamdulillah berpeluang mengikuti Perkhemahan Keluarga Musim Panas PERKEMAS 2016.. Dah banyak kali pergi camping, ini kali pertama pergi bersama keluarga.. Suasananya berbeza daripada perkhemahan yang biasa saya pergi.. Suasana kekeluargaan, ini merupakan inisiatif yang baik daripada penganjur iaitu IKRAM UKE.. Saya tidak menjadi ajk, hanya jadi peserta sahaja kali ini.. Enjoy dan dapat lihat keberkesanan para penganjur dan nilai sendiri dari kacamata sebagai peserta

A’aff setelah sebulan belajar bahasa melayu dengan sepupu-sepupu dari Turki.. “Ummah, kita nak pergi camping ke?
“Camping dalam bahasa melayu apa?” Kelihatan anak bulan Zulkaedah di ufuk barat Croft Farm Waterpark kira-kira sejam ke Selatan daripada Birmingham.. Alhamdulillah berpeluang mengikuti Perkhemahan Keluarga Musim Panas PERKEMAS 2016.. Dah banyak kali pergi camping, ini kali pertama pergi bersama keluarga.. Suasananya berbeza daripada perkhemahan yang biasa saya pergi.. Suasana kekeluargaan, ini merupakan inisiatif yang baik daripada penganjur iaitu IKRAM UKE.. Saya tidak menjadi ajk, hanya jadi peserta sahaja kali ini.. Enjoy dan dapat lihat keberkesanan para penganjur dan nilai sendiri dari kacamata sebagai peserta.. #nofilter #unedited #ikramuke #perkemas

Photo taken at: Croft Farm Waterpark

Instagram filter used: Normal

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: Imam dan makmum.. Anthony Gorey’s artwork called ‘Another Place’ at Crosby Beach.. Hundreds of statues like this.. @aimrashid jadi tak aku?

Imam dan makmum.. Anthony Gorey’s artwork called ‘Another Place’ at Crosby Beach.. Hundreds of statues like this.. @aimrashid jadi tak #koleksigambarserius aku?

Photo taken at: Crosby Beach

Instagram filter used: Rise

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: Disebabkan hujan menjadi Jedi.. Pakai parka Ummah @iffahnizar

Disebabkan hujan #aaffnazril menjadi Jedi.. Pakai parka Ummah @iffahnizar

Photo taken at: Otterspool Park

Instagram filter used: Lark

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: Bila pakai baju rare dan pasukan kurang terkenal, ramai je strangers yang tegur.. Driver teksi: “Is that a QPR top? “I went to Loftus Road 3 times to watch Everton playing away in the 80s..” Pelancong melayu: “Awak dari Liverpool tapi pakai jersi QPR? Rare nih..” Pakcik di Queens Park tube station: “I went to Loftus Road for the first time in 1968… “I was 11 at that time..” Logo @AirAsia ni dari jauh orang dah kenal pasukan QPR.. Malangnya tahun ni AirAsia tidak lagi tertera di jersi @officialqpr .. I dont know why @tonyfernandes ? Bagi yang berminat membeli jersi QPR dengan logo AirAsia, sambil menyumbang ke Tabung Dana PhD isteri saya @iffahnizar bolehlah hubungi saya.. Harga sekitar RM150-200 bergantung saiz termasuk pos

Bila pakai baju rare dan pasukan kurang terkenal, ramai je strangers yang tegur.. Driver teksi:
“Is that a QPR top?
“I went to Loftus Road 3 times to watch Everton playing away in the 80s..” Pelancong melayu:
“Awak dari Liverpool tapi pakai jersi QPR? Rare nih..” Pakcik di Queens Park tube station:
“I went to Loftus Road for the first time in 1968…
“I was 11 at that time..” Logo @AirAsia ni dari jauh orang dah kenal pasukan QPR.. Malangnya tahun ni AirAsia tidak lagi tertera di jersi @officialqpr .. I dont know why @tonyfernandes ?
Bagi yang berminat membeli jersi QPR dengan logo AirAsia, sambil menyumbang ke Tabung Dana PhD isteri saya @iffahnizar bolehlah hubungi saya.. Harga sekitar RM150-200 bergantung saiz termasuk pos

#qpr #qprfc #airasia #lotto #wembley #lfc #liverpoolfc #fcbarcelona

Photo taken at: Wembley Stadium

Instagram filter used: Normal

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: عيد مبارك تقبل الله منا ومنكم Maaf lahir dan batin Nazril ‘Iffah & A’aff Liverpool Merseyside Juga ucapan salam daripada Sadio Mane, Emre Can, Mamadou Sakho, dan Kolo Habib Toure (released)

عيد مبارك
تقبل الله منا ومنكم
Maaf lahir dan batin

Nazril ‘Iffah & A’aff
Liverpool Merseyside

Juga ucapan salam daripada Sadio Mane, Emre Can, Mamadou Sakho, dan Kolo Habib Toure (released)

Photo taken at: Anfield Stadium Liverpool UK

Instagram filter used: Normal

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: Tempohari dapat salam dengan Jibril, lepas tu dapat peluk Mikhail.. Allah.. Allah.. Allah.. Dua kali malam tujuh likur tahun ni.. P/s- sengaja saya buat gambar ni hitam putih supaya muka saya yang terlalu cerah tidak mengabui muka Mikhail@mike

Tempohari dapat salam dengan Jibril, lepas tu dapat peluk Mikhail..
Allah.. Allah.. Allah..
Dua kali malam tujuh likur tahun ni..
P/s- sengaja saya buat gambar ni hitam putih supaya muka saya yang terlalu cerah tidak mengabui muka Mikhail@mike

Photo taken at: Sheikh Abdullah Quilliam Mosque

Instagram filter used: Inkwell

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

%d bloggers like this: