Instagram: [Asal-usul nama NEELOFA] Dua tiga hari ni whatsapp-group-kaum-lelaki-umur-matang penuh dengan forward-forward berita Neelofa hanya nak kahwin lelaki umur lebih 30 tahun kerana lebih matang (itu berita Ogos 2015, hentikanlah forward berita lama). Selaku lelaki yang mencintai isterinya sepenuh hati saya tak berminat nak ulas lanjut isu itu. Lagipun dengar khabarnya sekarang ini sudah ada nama artis wanita lain yang meniti bibir kaum lelaki umur matang mahupun belum matang tanpa mengira usia (saya buat-buat tak ingat nama). Berbalik kepada asal-usul nama Neelofa, satu masa dulu saya ingatkan itu adalah nama glemer beliau selaku artis, mungkin nama di surat beranak beliau hatijah atau tuminah yang kurang appeal. Namun ternyata memang nama penuh beliau ialah Nor Neelofa. Hmm, dah lama juga trend bagi nama anak hipster ni rupanya.. Bukannya saya nak fikir sangat isu ni takde keperluan pun.. namun antara satu perkara yang saya temui dalam lawatan saya ke Bursa, Turki minggu lalu, Neelofa ini merupakan nama seorang wanita mulia dalam sejarah Empayar Turki Uthmaniyyah. Jika anda melawat maqam Sultan Orhan Gazi, anda akan menemui satu kubur yang ditanda dengan nama Nilüfer Hātūn (نيلوفر خاتون) . Nilufer ini merupakan permaisuri Sultan Orhan, dan merupakan Ibu kepada Sultan Murad I. Sultan Orhan telah menamakan Kerajaannya dengan nama Uthmaniyah bagi mengenang ayahnya Sultan Osman Gazi, yang mana mereka berdua telah sama-sama membuka Kota Bursa daripada Kerajaan Kristian. Bursa disebut-sebut sebagai pusat kelahiran Empayar Turki Uthmaniyah dan menjadi ibu kotanya. Selepas kematian Sultan Orhan, Nilüfer menggunakan gelaran Valide Hatun (وليدة خاتون) yang bermaksud Permaisuri Ibu. Gelaran ini digunakan dalam British Royalty dengan gelaran Queen Mother. Nilüfer merupakan Valide Hatun yang pertama dalam Kesultanan Uthmaniyah. Ibn Battuta pernah melawat ke Bursa dan menjadi tetamu kepada Nilüfer. Dalam catatan pengembaraan Ibn Battuta, Nilüfer Digambarkan sebagai seorang wanita solehah dan cemerlang. Allah telah memberkati Nilüfer dan melahirkan daripada rahimnya keturunan para Salatin yang tersohor seperti Muhammad al-Fatih dan Sulaiman the Magnificent.

[Asal-usul nama NEELOFA]

Dua tiga hari ni whatsapp-group-kaum-lelaki-umur-matang penuh dengan forward-forward berita Neelofa hanya nak kahwin lelaki umur lebih 30 tahun kerana lebih matang (itu berita Ogos 2015, hentikanlah forward berita lama). Selaku lelaki yang mencintai isterinya sepenuh hati saya tak berminat nak ulas lanjut isu itu. Lagipun dengar khabarnya sekarang ini sudah ada nama artis wanita lain yang meniti bibir kaum lelaki umur matang mahupun belum matang tanpa mengira usia (saya buat-buat tak ingat nama). Berbalik kepada asal-usul nama Neelofa, satu masa dulu saya ingatkan itu adalah nama glemer beliau selaku artis, mungkin nama di surat beranak beliau hatijah atau tuminah yang kurang appeal. Namun ternyata memang nama penuh beliau ialah Nor Neelofa. Hmm, dah lama juga trend bagi nama anak hipster ni rupanya.. Bukannya saya nak fikir sangat isu ni takde keperluan pun.. namun antara satu perkara yang saya temui dalam lawatan saya ke Bursa, Turki minggu lalu, Neelofa ini merupakan nama seorang wanita mulia dalam sejarah Empayar Turki Uthmaniyyah.

Jika anda melawat maqam Sultan Orhan Gazi, anda akan menemui satu kubur yang ditanda dengan nama Nilüfer Hātūn (نيلوفر خاتون) . Nilufer ini merupakan permaisuri Sultan Orhan, dan merupakan Ibu kepada Sultan Murad I. Sultan Orhan telah menamakan Kerajaannya dengan nama Uthmaniyah bagi mengenang ayahnya Sultan Osman Gazi, yang mana mereka berdua telah sama-sama membuka Kota Bursa daripada Kerajaan Kristian. Bursa disebut-sebut sebagai pusat kelahiran Empayar Turki Uthmaniyah dan menjadi ibu kotanya.

Selepas kematian Sultan Orhan, Nilüfer menggunakan gelaran Valide Hatun (وليدة خاتون) yang bermaksud Permaisuri Ibu. Gelaran ini digunakan dalam British Royalty dengan gelaran Queen Mother. Nilüfer merupakan Valide Hatun yang pertama dalam Kesultanan Uthmaniyah.

Ibn Battuta pernah melawat ke Bursa dan menjadi tetamu kepada Nilüfer. Dalam catatan pengembaraan Ibn Battuta, Nilüfer Digambarkan sebagai seorang wanita solehah dan cemerlang.

Allah telah memberkati Nilüfer dan melahirkan daripada rahimnya keturunan para Salatin yang tersohor seperti Muhammad al-Fatih dan Sulaiman the Magnificent.

Photo taken at: Osmangazi Orhangazi Turbesi

Instagram filter used: Lark

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: A’aff setelah sebulan belajar bahasa melayu dengan sepupu-sepupu dari Turki.. “Ummah, kita nak pergi camping ke? “Camping dalam bahasa melayu apa?” Kelihatan anak bulan Zulkaedah di ufuk barat Croft Farm Waterpark kira-kira sejam ke Selatan daripada Birmingham.. Alhamdulillah berpeluang mengikuti Perkhemahan Keluarga Musim Panas PERKEMAS 2016.. Dah banyak kali pergi camping, ini kali pertama pergi bersama keluarga.. Suasananya berbeza daripada perkhemahan yang biasa saya pergi.. Suasana kekeluargaan, ini merupakan inisiatif yang baik daripada penganjur iaitu IKRAM UKE.. Saya tidak menjadi ajk, hanya jadi peserta sahaja kali ini.. Enjoy dan dapat lihat keberkesanan para penganjur dan nilai sendiri dari kacamata sebagai peserta

A’aff setelah sebulan belajar bahasa melayu dengan sepupu-sepupu dari Turki.. “Ummah, kita nak pergi camping ke?
“Camping dalam bahasa melayu apa?” Kelihatan anak bulan Zulkaedah di ufuk barat Croft Farm Waterpark kira-kira sejam ke Selatan daripada Birmingham.. Alhamdulillah berpeluang mengikuti Perkhemahan Keluarga Musim Panas PERKEMAS 2016.. Dah banyak kali pergi camping, ini kali pertama pergi bersama keluarga.. Suasananya berbeza daripada perkhemahan yang biasa saya pergi.. Suasana kekeluargaan, ini merupakan inisiatif yang baik daripada penganjur iaitu IKRAM UKE.. Saya tidak menjadi ajk, hanya jadi peserta sahaja kali ini.. Enjoy dan dapat lihat keberkesanan para penganjur dan nilai sendiri dari kacamata sebagai peserta.. #nofilter #unedited #ikramuke #perkemas

Photo taken at: Croft Farm Waterpark

Instagram filter used: Normal

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: Imam dan makmum.. Anthony Gorey’s artwork called ‘Another Place’ at Crosby Beach.. Hundreds of statues like this.. @aimrashid jadi tak aku?

Imam dan makmum.. Anthony Gorey’s artwork called ‘Another Place’ at Crosby Beach.. Hundreds of statues like this.. @aimrashid jadi tak #koleksigambarserius aku?

Photo taken at: Crosby Beach

Instagram filter used: Rise

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: Disebabkan hujan menjadi Jedi.. Pakai parka Ummah @iffahnizar

Disebabkan hujan #aaffnazril menjadi Jedi.. Pakai parka Ummah @iffahnizar

Photo taken at: Otterspool Park

Instagram filter used: Lark

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: Bila pakai baju rare dan pasukan kurang terkenal, ramai je strangers yang tegur.. Driver teksi: “Is that a QPR top? “I went to Loftus Road 3 times to watch Everton playing away in the 80s..” Pelancong melayu: “Awak dari Liverpool tapi pakai jersi QPR? Rare nih..” Pakcik di Queens Park tube station: “I went to Loftus Road for the first time in 1968… “I was 11 at that time..” Logo @AirAsia ni dari jauh orang dah kenal pasukan QPR.. Malangnya tahun ni AirAsia tidak lagi tertera di jersi @officialqpr .. I dont know why @tonyfernandes ? Bagi yang berminat membeli jersi QPR dengan logo AirAsia, sambil menyumbang ke Tabung Dana PhD isteri saya @iffahnizar bolehlah hubungi saya.. Harga sekitar RM150-200 bergantung saiz termasuk pos

Bila pakai baju rare dan pasukan kurang terkenal, ramai je strangers yang tegur.. Driver teksi:
“Is that a QPR top?
“I went to Loftus Road 3 times to watch Everton playing away in the 80s..” Pelancong melayu:
“Awak dari Liverpool tapi pakai jersi QPR? Rare nih..” Pakcik di Queens Park tube station:
“I went to Loftus Road for the first time in 1968…
“I was 11 at that time..” Logo @AirAsia ni dari jauh orang dah kenal pasukan QPR.. Malangnya tahun ni AirAsia tidak lagi tertera di jersi @officialqpr .. I dont know why @tonyfernandes ?
Bagi yang berminat membeli jersi QPR dengan logo AirAsia, sambil menyumbang ke Tabung Dana PhD isteri saya @iffahnizar bolehlah hubungi saya.. Harga sekitar RM150-200 bergantung saiz termasuk pos

#qpr #qprfc #airasia #lotto #wembley #lfc #liverpoolfc #fcbarcelona

Photo taken at: Wembley Stadium

Instagram filter used: Normal

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: عيد مبارك تقبل الله منا ومنكم Maaf lahir dan batin Nazril ‘Iffah & A’aff Liverpool Merseyside Juga ucapan salam daripada Sadio Mane, Emre Can, Mamadou Sakho, dan Kolo Habib Toure (released)

عيد مبارك
تقبل الله منا ومنكم
Maaf lahir dan batin

Nazril ‘Iffah & A’aff
Liverpool Merseyside

Juga ucapan salam daripada Sadio Mane, Emre Can, Mamadou Sakho, dan Kolo Habib Toure (released)

Photo taken at: Anfield Stadium Liverpool UK

Instagram filter used: Normal

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: Tempohari dapat salam dengan Jibril, lepas tu dapat peluk Mikhail.. Allah.. Allah.. Allah.. Dua kali malam tujuh likur tahun ni.. P/s- sengaja saya buat gambar ni hitam putih supaya muka saya yang terlalu cerah tidak mengabui muka Mikhail@mike

Tempohari dapat salam dengan Jibril, lepas tu dapat peluk Mikhail..
Allah.. Allah.. Allah..
Dua kali malam tujuh likur tahun ni..
P/s- sengaja saya buat gambar ni hitam putih supaya muka saya yang terlalu cerah tidak mengabui muka Mikhail@mike

Photo taken at: Sheikh Abdullah Quilliam Mosque

Instagram filter used: Inkwell

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: Tempohari dapat salam dengan Jibril, lepas tu dapat peluk Mikhail.. Allah.. Allah.. Allah.. Dua kali malam tujuh likur tahun ni.. P/s- sengaja saya buat gambar ni hitam putih supaya muka saya yang terlalu cerah tidak mengabui muka Mikhail@mike

Tempohari dapat salam dengan Jibril, lepas tu dapat peluk Mikhail..
Allah.. Allah.. Allah..
Dua kali malam tujuh likur tahun ni..
P/s- sengaja saya buat gambar ni hitam putih supaya muka saya yang terlalu cerah tidak mengabui muka Mikhail@mike

**insta-embed-video**

Photo taken at: Sheikh Abdullah Quilliam Mosque

Instagram filter used: Inkwell

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: Tempohari dapat salam dengan Jibril, lepas tu dapat peluk Mikhail.. Allah.. Allah.. Allah.. Dua kali malam tujuh likur tahun ni.. P/s- sengaja saya buat gambar ni hitam putih supaya muka saya yang terlalu cerah tidak mengabui muka Mikhail@mike

Tempohari dapat salam dengan Jibril, lepas tu dapat peluk Mikhail..
Allah.. Allah.. Allah..
Dua kali malam tujuh likur tahun ni..
P/s- sengaja saya buat gambar ni hitam putih supaya muka saya yang terlalu cerah tidak mengabui muka Mikhail@mike

**insta-embed-video**

Photo taken at: Sheikh Abdullah Quilliam Mosque

Instagram filter used: Inkwell

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

Instagram: Alhamdulillah malam 27 warga dapat memeluk dan mencium Jibril serta dapat mendengar alunan al-Quran yang merdu.. Ini bukan khurafat malam tujuh likur dan , bahkan kami direzekikan oleh Allah swt dapat solat Tarawih di belakang Sheikh Jibril, qari Mesir terkenal. Mengambil kata-kata sahabat saya @harithroslizar solat di belakang imam seumpama ini, anda rasa seolah-olah mi’raj ke langit. Entah berapa kali saya pernah membaca surah Taha dalam hidup saya, namun mendengar alunan beliau seolah-olah kali pertama mendengarnya, benar-benar kelihatan surah itu dari sisi yang lain, seolah-olah Allah swt berbicara dengan kita dalam kalimat-kalimat firmannya kepada Musa! Mungkin demikianlah yang ‘Umar rasakan Tatkala Abu Bakr menegurnya dengan ayat al selepas wafatnya Nabi s.a.w. ‘Seolah-olah aku tidak pernah mendengar ayat itu!’ Tatkala Nabi s.a.w. mengalirkan air mata mendengar alunan al-Quran Abdullah ibn Mas’ud, demikianlah seluruh 3 tingkat isi masjid al-Rahma Liverpool menangis mendengar alunan Sheikh Jibril. Magis apakah yang dimiliki oleh para qurra’ luar biasa ini?! Mendengar tilawahnya tanpa sedar air mata mengalir di pipi.. Kali pertama solat berimamkan beliau kira-kira 20 tahun lalu di Masjid Negeri Shah Alam, tilawah Sheikh tidak pernah menghampakan daku. Mengambil kata-kata seorang lagi sahabat, alunan lagu al-Fatihah oleh Sheikh pasti berbeza setiap rakaat sepanjang malam! Tidak hairanlah saban tahun Masjid ‘Amr al-As di Mesir kebanjiran manusia yang mahukan tarawih bersama beliau, sehingga melimpah ke jalanan dan seluruh isi masjid dipenuhi manusia, termasuk tempat mengambil wuduk menjadi tempat sujud! Namun bencana apakah yang menyebabkan Kerajaan Mesir telah mensenaraikan hitam beliau tahun lalu semata-mata kerana doa qunutnya mendoakan keburukan buat para pemerintah yang zalim.. Sedangkan inilah antara sebaik-baik qari yang mengalunkan al-Quran, daripada Jibril a.s. kepada Nabi s.a.w. telah sempurna al-Quran itu turun temurun sehingga Sheikh Jibril! Semoga Allah memberkati beliau dan kedua ibu bapanya yang telah mendidiknya dengan al-Quran.. Catatan nota istimewa #1437

Alhamdulillah malam 27 #Ramadan warga #Liverpool dapat memeluk dan mencium Jibril serta dapat mendengar alunan al-Quran yang merdu.. Ini bukan khurafat malam tujuh likur dan #lailatulqadar , bahkan kami direzekikan oleh Allah swt dapat solat Tarawih di belakang Sheikh Jibril, qari Mesir terkenal.

Mengambil kata-kata sahabat saya @harithroslizar solat di belakang imam seumpama ini, anda rasa seolah-olah mi’raj ke langit.

Entah berapa kali saya pernah membaca surah Taha dalam hidup saya, namun mendengar alunan beliau seolah-olah kali pertama mendengarnya, benar-benar kelihatan surah itu dari sisi yang lain, seolah-olah Allah swt berbicara dengan kita dalam kalimat-kalimat firmannya kepada Musa!

Mungkin demikianlah yang ‘Umar rasakan Tatkala Abu Bakr menegurnya dengan ayat al-#Quran selepas wafatnya Nabi s.a.w. ‘Seolah-olah aku tidak pernah mendengar ayat itu!’ Tatkala Nabi s.a.w. mengalirkan air mata mendengar alunan al-Quran Abdullah ibn Mas’ud, demikianlah seluruh 3 tingkat isi masjid al-Rahma Liverpool menangis mendengar alunan Sheikh Jibril. Magis apakah yang dimiliki oleh para qurra’ luar biasa ini?! Mendengar tilawahnya tanpa sedar air mata mengalir di pipi.. Kali pertama solat berimamkan beliau kira-kira 20 tahun lalu di Masjid Negeri Shah Alam, tilawah Sheikh tidak pernah menghampakan daku. Mengambil kata-kata seorang lagi sahabat, alunan lagu al-Fatihah oleh Sheikh pasti berbeza setiap rakaat sepanjang malam!

Tidak hairanlah saban tahun Masjid ‘Amr al-As di Mesir kebanjiran manusia yang mahukan tarawih bersama beliau, sehingga melimpah ke jalanan dan seluruh isi masjid dipenuhi manusia, termasuk tempat mengambil wuduk menjadi tempat sujud!

Namun bencana apakah yang menyebabkan Kerajaan Mesir telah mensenaraikan hitam beliau tahun lalu semata-mata kerana doa qunutnya mendoakan keburukan buat para pemerintah yang zalim.. Sedangkan inilah antara sebaik-baik qari yang mengalunkan al-Quran, daripada Jibril a.s. kepada Nabi s.a.w. telah sempurna al-Quran itu turun temurun sehingga Sheikh Jibril!

Semoga Allah memberkati beliau dan kedua ibu bapanya yang telah mendidiknya dengan al-Quran.. Catatan nota istimewa #OhMyTajwid #Ramadhan #1437

Photo taken at: Al-Rahma Mosque, Liverpool

Instagram filter used: Sierra

View in Instagram ⇒

Continue Reading »

%d bloggers like this: